Για να κοιτάξει ο άνθρωπος διαμέσου και πέρα, με ουσία, κοιτά πρώτα μέσα του. Εκεί, δηλαδή εδώ, βρίσκονται όλες οι απαντήσεις ή τουλάχιστον ασφαλή πεδία διαλόγου με τον Εαυτό και τους άλλους.
Η Μαίρη Χρηστέα έχει μάλλον περπατήσει και περπατά αυτό το δρόμο και μοιράστηκε μαζί μας αυτό το ταξίδι στην ατομική της έκθεση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, 24.05.2013-21.06.2013.
Με την ευγένεια μιας μητέρας και τη χάρη μιας κορασίδας, τη γενναιοδωρία, υπομονή από το γήρας-γέρας και το πνεύμα προσφοράς της πείρας της ζωής καθρεφτίζει και καθρεφτίζεται, θυμίζει και θυμάται, όχι μόνο η ίδια αλλά κάθε επισκέπτης της έκθεσης-συνεπιβάτης του ταξιδιού, αν το επιλέξει, ως ενεργός συνομιλητής και συνοδοιπόρος, βαθειά τρυφερά.
Συνειδητοποιημένη εικαστική σπουδή από μια δημιουργό που ζητεί, αναζητεί, επιζητεί και φέρει, προσφέρει, επιφέρει … αλλαγές, ανανεώσεις, μεταμορφώσεις, με τόλμη και ειλικρίνεια, με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στα δώρα που της έχουν δοθεί από το χρόνο, συμμαχώντας μαζί του, αφού είναι σε θέση να τον βάλει απλά απέναντι και ταυτόχρονα εντός. Αυτό άλλωστε δεν έχει αποδειχθεί ήδη από τις φυσικές επιστήμες και τη σύγχρονη αστροφυσική; Αυτό δε διατυπώνεται αρχετυπικά ανά τους αιώνες από ποικιλία λαών και πολιτισμών του πλανήτη μας που εν ολίγοις συμφωνούν στο ‘Όπως μέσα έτσι έξω, όπως πάνω έτσι κάτω…’; Ο θεατής έχει την πολυτέλεια να πάρει το χρόνο που του ανοίγει μπροστά του το έργο και να νιώσει την ανάσα και προστασία μιας παλλόμενης εσάρπας. Ενωτική αυτή, σε ροή και άρα ζωντανή, ενοποιεί, αναδεικνύει, αγκαλιάζει τις στιγμές του Ανθρώπου. Όλα είναι Ένα εντέλει παρά την κίνηση, την αποχώρηση, τον ερχομό του νέου και ό,τι μπορεί να οδηγεί στη φαινομενική αυτονομία τους.
Η επιλογή τεσσάρων στιγμών ζωής της ίδιας γυναίκας στην αίθουσα του νερού, στην αίθουσα της περιπέτειας της ψυχής, συναντά το θεατή να βαδίζει, να ‘κολυμπά’ ή/και στοχάζεται στα ύδατα, ακριβώς ανάμεσα σε καθρεφτίζον και καθρεφτιζόμενο, βιώνοντας το across σε όλο του το μεγαλείο, πλαισιωμένος από τις βιντεοπροβολές των δύο αντικρυστών τοίχων και του ‘υγρού’ πατώματος.
Η μνημειακή, υπαρξιακή ζωγραφική περασμένων αιώνων λαμβάνει βήμα και φωνή μέσα από παστέλ και ρευστές μολυβιές σε μεγάλα χαρτιά, καθώς και άρτια εγκαταστασιακά περιβάλλοντα προβολών και ήχων στην υπηρεσία του επέκεινα, μέσα σε ένα σύγχρονο χώρο πολιτισμού στη σύγχρονη Αθήνα μας.
Γιατί ένας σύγχρονος δημιουργός και μάλιστα στην Ελλάδα πραγματεύεται το απέναντι, το διασχίζειν, το διαμέσου, το πέρα; Η ανάγκη των καιρών για υπερβάσεις και αναστοχασμό δεν αφήνει έξω την τελευταία ψυχική εργασία της Μαίρης Χρηστέα. Τι υπάρχει απέναντι; Τι θα βρεθεί πέρα; Ο καθένας μπορεί και οφείλει να προσπαθήσει να το βρει. Ευγνωμοσύνη στη δημιουργό για την ήπια δύναμη της βουκέντρας της!
Mαρία A. Aγγελή
επιμελήτρια τέχνης | μουσειοπαιδαγωγός |
η σ π ε ί ρ α, ολιστική εκπαίδευση, ανθρώπινες αξίες, διά βίου μάθηση |
w w w . t h e s p i r a l . g r
Το κείμενο δημιουργήθηκε τον Ιούνιο 2013 από τη Μαρία Α. Αγγελή, στο πλαίσιο της φιλοξενίας κειμένων για εικαστικά γεγονότα στην ενότητα DOSSIER της ιστοσελίδας της AICA Hellas www.aica-hellas.org