“Αν αυτό που καταστράφηκε στον Παράδεισο ήταν καταστρέψιμο, τότε δεν ήταν ουσιαστικό× αν όμως ήταν μη καταστρέψιμο, τότε ζούμε σε μια λαθεμένη πίστη”
Φραντς Κάφκα, Αφορισμοί
Μπορεί η φωτογραφία να εκτιμάται πλέον ως κλασική τέχνη×× υπάρχουν όμως ακόμη το βίντεο, οι εγκαταστάσεις, τα πέραν πάσης φαντασίας happenings και ό,τι άλλο τολμά να σκεφτεί ο εικαστικός καλλιτέχνης του 21ου αιώνα: όλα αυτά τα νέα εικαστικά μέσα προκαλούν συχνά αντιδράσεις αρνητικές έως και απορρηπτικές (και αναφερόμαστε εδώ στο ευρύτερο φιλότεχνο κοινό, όχι στους ειδικούς που έχουν την … υπομονή να εκτιμήσουν την πρωτοτυπία ακόμη και ως αυταξία). Ένας πιθανός λόγος είναι ότι, ενώ τα νέα αυτά μέσα φέρονται ως αντλημένα από την πολύπλοκη καθημερινότητα του τεχνολογικού πολιτισμού, εν τούτοις οι καλλιτέχνες που αποφασίζουν να τα χρησιμοποιήσουν αναπτύσσουν συχνά ένα εκφραστικό ιδίωμα δυσνόητο ή και ακατάληπτο από το μέσο-φορέα του σύγχρονου πολιτισμού. Αν θέλαμε να εξηγήσουμε ή, ακόμη περισσότερο, να ερμηνεύσουμε αυτό το φαινόμενο, θα χρειαζόμασταν περισσότερο χώρο, διαφορετική διάθεση και σίγουρα ενδελεχέστερη μελέτη. Εδώ περιοριζόμαστε να παρατηρήσουμε πως η τρέχουσα “ακαταληπτότητα” των νέων μέσων δεν αποτελεί εγγενές και αναπόφευκτο χαρακτηριστικό τους× απλώς, ίσως, κάποιοι καλλιτέχνες καταφεύγουν στο μεταμοντέρνο τους “μυστήριο” χωρίς να έχουν προηγουμένως απαλλαγεί από εκφραστικές δομές και τρόπους που ανήκουν σε άλλα υλικά, σε κλασικότερα μέσα: εφαρμόζουν, για παράδειγμα, στις βιντεοεγκαταστάσεις – αφηγηματικές και συμβολικές μεθόδους που δεν τους ανήκουν και δεν τους ταιριάζουν. Ωστόσο, μάλλον δεν είναι αυτή η περίπτωση της Μαρίας Χρηστέα.
Η νέα (πέμπτη ατομική) έκθεση της δημιουργικά φειδωλής Χρηστέα (κρυμμένη εκεί, σαν χαμαιλέοντας – αφού δεν θα έβρισκε πιο ταιριαστό τοπίο για να εγκατασταθεί- σε έναν γοητευτικό τρίτο όροφο, σε κάποιο από τα στενά του Ψυρρή) δεν στερείται αφηγηματικής διάθεσης και συμβολιστικών επιδιώξεων.Ο ίδιος ο τίτλος της είναι εύγλωττος - Αέναες πορείες. Μάλιστα, το λιτό δελτίο τύπου τον επεξηγεί: “Επαναλαμβανόμενα σχήματα του παρελθόντος, κανόνες της φύσης και κοινωνικές νόρμες επηρεάζουν τον άνθρωπο, τον παγιδεύουν, κλονίζουν την ισορροπία του, τον διαμορφώνουν. Ο διάλογος ανάμεσά τους συνθέτει την ανθρώπινη πορεία”. Μπορεί να φαίνονται κάπως νεφελώδη όλα αυτά, αλλά μια βασική καλλιτεχνική εμμονή γίνεται εύκολα αντιληπτή: το σχήμα της ανθρώπινης πορείας προς την αυτοπραγμάτωση και την αυτογνωσία είναι σπειροειδές. Εξελίσσεται κάνοντας κύκλους σε ένα αέναο αναπόδραστο παρόν, συνθέτοντας τα αιώνια αντίθετα και ρίχνοντας πολλαπλές διαδοχικές γέφυρες ανάμεσα στο μέσα και στο έξω. Η βασική νοητική σύλληψη που υπόσχεται να διατυπώσει η Χρηστέα μοιάζει περίπλοκη. Ένα δύσκολο στοίχημα που, ωστόσο, μπορεί να το κερδίσει, εφόσον τα μεταμοντέρνα μέσα της (η έκθεση-εγκατάσταση αποτελείται από παράλληλη προβολή βίντεο, φωτογραφικές κατασκευές και διαρκή κίνηση του φωτός μέσα στο χώρο) δεν καταφεύγουν στη σφαίρα της μεταφυσικής για να αφηγηθούν αυτή την αέναη πορεία, αλλά γίνονται τα ίδια ήρωες της αφήγησης, συγκροτώντας – με την ταυτόχρονη παρουσία και την εναλλαγή τους – ένα παλλόμενο σύνολο χωροχρονικών αφηγήσεων. Δεν αποπειρώνται να συμβολίσουν τα πολλαπλά τους νοήματα με τον κλασικό οικείο τρόπο (της ζωγραφικής, για παράδειγμα, ή της γλυπτικής) αλλά συγκροτούν καθαυτά, χάρη στις ευφάνταστες αρθρώσεις της παράλληλης ή της διαδοχικής συνύπαρξής τους στο χωροχρόνο, τη δομή μιας ρυθμικής πολλαπλότητας που είναι μορφή και περιεχόμενο μαζί.