Can the darkness condemn the light? Σχεδιάζοντας το μαύρο ΙΙ Θεωρήματα: 2: 2020, Περί Ιστορίας, ΕΜΣΤ, AICA Hellas, επιμελητής Τάσος Κουτσουρής
Στην αέναη αναζήτηση της ύπαρξής του ο άνθρωπος καταφεύγει στη μνήμη της ιστορίας με μια κριτική στάση απέναντι στη σημασία βιωμένων καταστάσεων,των οποίων οι επιπτώσεις επέφεραν την κοινωνική αστάθεια και τηνκατάρρευση των ηθικών αξιών. Ξαναβρίσκοντας το μονοπάτι της αλήθειας μέσα από την επίγνωση της πραγματικότητας και την υπέρβαση της απομυθοποίησης, επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του και εντάσσεται ενεργά στο κοινωνικό σύνολο.
Η εικαστική εγκατάσταση της Μαίρης Χρηστέα αποτελεί εξέλιξη του έργου της DrawingtheBlack, εμπνευσμένο από τους Μαύρους Πίνακεςτου Goya και συγκεκριμένα από το έργο The Witches' Sabbath. Πρόκειται για μια βίντεο-προβολή που αναφέρεται στη συμπεριφορά και στη στάση ζωής των ανθρώπων απέναντι στα γεγονότα και την ιστορία. Στοιβαγμένοι σε ένα κλειστό χώρο, με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά από τη θλίψη, τον πόνο και την απόγνωση, αποπροσανατολισμένοι από τον καταιγισμό πληροφοριών, την ταχύτητα των γεγονότων, τα πολλαπλά είδωλα της πραγματικότητας και τη διαστρέβλωση της αλήθειας, χωρίς να γνωρίζουν τις συνθήκες και το πραγματικό υπόβαθρο,προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος και τα αίτια μιας απροσδιόριστης απειλής.
Με σαφείς αναφορές στις παραδοσιακές ζωγραφικές τεχνικές, η αφήγηση και η αποσπασματικότητα, χαρακτηριστικό στοιχείο του διχασμού του σύγχρονου ανθρώπου, εναλλάσσονται διαδοχικά.Το συγκεκριμένο και το ακαθόριστο, το εφιαλτικό άγνωστο και μια υποκειμενική εκδοχή της αλήθειας που συνυπάρχουν μέσα από την επαναλαμβανόμενη διαδοχή του σκότους, του φωτός και της σκιάς, παραπέμπουν στα σκοτεινά στοιχεία του υποσυνείδητου, καταλήγοντας σταδιακά στη μεταμόρφωση και την εξαΰλωση. Η μνήμη της ιστορίας ανακαλείται για την κατανόηση και επανεξέταση γεγονότων και καταστάσεων, αξιών και συναισθημάτων, όπως ενδεικτικά της εξουσίας, των συλλογικών δοκιμασιών, της μοναξιάς και της αλληλεγγύης, ενώ το θηλυκό στοιχείο λειτουργεί σαν υπόβαθρο κοινωνικής και πολιτικής σημασίας. Καθώς ησυμβολική απεικόνιση της σκιάς συνδέεται με την αντιμετώπιση του οντολογικού κακού, η κυριαρχία του φωτόςλειτουργεί ως μέσο λύτρωσης, δημιουργώντας οπτικά φαινόμενα, όπου η παραστατικότητα και η αφαίρεση δεν βρίσκονται πλέον σε αντιπαράθεση.
Τάσος Κουτσουρής